Tehy – vaalit 2017

– Riittävä hoitotyö lähtee asiakkaiden, potilaiden ja asukkaiden aidosta tarpeesta.

– Hyvä hoitaja kykenee tarjoamaan riittävää hoitoa.

– Hyvä hoito ei lähde kilpailukykyasetelmasta; hyvä hoito on yhteiskunnallinen moraalikysymys.

– Tyytyväinen, tulevaisuuteen uskova hoitotyöntekijä on tae hyvästä hoidosta.

– Sosiaali – ja terveysmenoja voidaan karsia vain vastaamalla hoitotyön aitoon tarpeeseen yhteiskunnassa.

Siinä ne teesit, joita minä tehyn – ehdokkaana lähden ajamaan. Mikä sitten on hyvä hoitaja? Onko se mahdollisimman hyvää palkkaa saava hoitaja? Tavallaan kyllä, koska riittävä palkka tuo arjen turvaa myös muuten, kuin pelkkänä arvostuksena; valtaosa tehyläisistä on edelleenkin naisia. Naisen euro on edelleenkin reilusti alle euron. Miehet ja naiset käyvät tätä nykyä molemmat palkkatyössä. Perheen elättäminen on kahden työssäkäyvän aikuisen hommaa; sitä ei voida enää perustella niin, että tyypillisillä miesten aloilla palkka olisi juuri siitä syystä suurempi, että mies elättää perheen pääosin! Toisinsanoen – kyse ei ole ammatinvalinnasta; kyse on yhteiskunnallisesti vaikuttamisesta niihin asioihin, joilla hoitotyön arvostusta voidaan realisoida yhteiskunnallisena vaikuttimena!

Isot sote – menot, joilla palkan vähyyttä myöskin puolustellaan, johtuvat pääasiassa siitä, että riittävään ja oikeaan hoidon tarpeeseen ei voida vastata resurssipulan, riittämättömien tilojen ja ylityöllistettyjen hoitajien toimesta. Hoitoalan arvostusta voitaisiin lisätä nostamalla naisten euro miesten euron kanssa samalle viivalle, mutta myös sillä, että hoitotyön merkitys yhteiskunnallisena ilmiönä tulisi enemmän selväksi kaikille yhteiskunnan jäsenille. Kyse ei todellakaan ole ammatinvalinnasta. Kyseessä on yhteiskunnallinen moraalikysymys!

Muistatteko, kun 2007 meitä syytettiin ihmishenkien vaarantamisesta? Mielenkiintoisinta siinä oli se, että melkeinpä samaan hengenvetoon vedottiin siihen, että työtehtävämme eivät olleet niin merkityksellisiä, että minkäänlainen palkankorotus olisi perusteltu. Niin.. kuulostaa kyllä perin ristitiitaiselta.

Ehkä palkka-asialle, arvostuksen nostamiselle ja sote – menojen syntyyn vaikuttavien tekijöiden tarkastelulle pitäisi antaa nyt todella hieman enemmän huomiota. Pelkät puheet eivät enää mielestäni riitä.

Sairaanhoitajana ja hoitotyöntekijänä, mutta myös perheenisänä olen enemmän kuin huolestunut 
sote -alan tulevaisuudesta.
Kilpailu alalla on toki omalta osaltaan terveellistä, mutta käytännön tasolla
olen saanut huomata, että kilpailua ei käydä ihan niillä ehdoilla, että se parantaisi tai edes kehittäisi
potilaiden ja asiakkaiden arjen asiaa.
Esimerkiksi ennaltaehkäisyn tärkeä osuus ollaan tunnuttu unohtavan 
kokonaan.
Tämä tiettävästi aivan syystäkin; huostaanottojen, sijoitusten ja hoitopäivien kertyminen
teettää voittoja ja tarjoaa palveluntarjoajille mahdollisuuden kehittää omaa yritystoimintaansa. 
 
Hoitotyön ammattilaisena on todettava, että olen harmistunut ja pettynyt sote -aloilla meneillään olevaan työvoiman osaamisen alasajoon sekä
heikentämisiin – säästösyihin ja kilpailukyvyn kehittämiseen vedoten.
 
Pahimmillaan tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi sairaanhoitajan työtehtäviä ja vastuualueita ollaan siirretty lähi – ja perushoitajien tehtäväksi ilman riittävää koulutusta sekä ilman minkäänlaista
palkanlisää. En esimerkiksi usko, enkä pysty näkemään, että
muutaman päivän tai toisinaan jopa muutaman tunnin pikakoulutuksella 
voitaisiin tarjota riittävä pätevyys työtehtävien siirtoa varten sairaanhoitajalta
lähi- ja perushoitajien vastuulle! 
 
Ihmisenä, kansalaisena ja kuntalaisena minua huolestuttaa kärsijöiksi joutuneiden kanssakansalaistemme
tilanne; säästösyihin ja kilpailukyvyn parantamiseen liittyvistä tekijöistä ja oikeutuksista johtuvista syistä –
kärsijöinä tulevat olemaan potilaat, asiakkaat ja asukkaat, mutta myös
hoitotyötä tekevien rakoileva yhteisrintama. 
 
Tehy vaaleissa aion pääasiassa olla vaikuttamassa tyytyväisyyden lisääntymiseen sote – alalla.
Kun työntekijöiden vastuualueet ovat työntekijöiden hallinnassa, ja kun työntekijät saavat
ansaitsemaansa arvostusta työstään – myös työn jälki pysyy laadukkaana. 
 
Mikään ei korvaa hyvää hoitotyöntekijää, eikä mikään korvaa hyvää hoitoa.

Julkaissut anttiolavisalonen

Olen Sote - palveluita sivutoimisena yrittäjänä tuottava perheenisä Nokialta. Perheeseeni kuuluu vaimo, kaksi täysi-ikäistä lasta ja iso liuta lemmikkieläimiä. Vapaa-aikanani luen, kalastan, metsästän, kehitän yritystäni mutta keskustelen myös ahkerasti politiikasta, maailman ilmiöistä sekä menosta. Olen kiinnostunut mielenterveydestä, sote - palveluiden toimimisesta, kielestä, filosofiasta, hyvinvoinnista ja muista yhteiskunnallisista asioista. Poliittinen kantani puoluetasolla on vaihteleva. Vain reilut päätökset, jotka tuovat ja luovat yhteistä hyvää kaikille suomalaisille ovat hyviä päätöksiä. Joitakin sellaisia päätöksiä pitää kuitenkin toisinaan tehdä, joiden myönteiset vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin, mutta tieten tahtoen ei koskaan pitäisi tehdä päätöksiä, joiden tarkoitus on esimerkiksi heikentää kansalaisten mahdollisuuksia. Mielestäni yritteliäisyys, osaamiseensa panostaminen, itsensä kehittäminen ja reiluus ovat sellaisia ydinarvoja, jotka kuuluvat Suomalaisuuteen. Mielestäni olisi myös reilua, että jos kansalaisella on hyvä suunnitelma ja riittävästi motivaatiota sekä osaamista, pitää yritteliäisyyteen kannustaa. Mielestäni on myös eriarvoisen tärkeää, että ne heikommassa asemassa olevat Suomalaiset ihmiset, joiden lähtökohdat eivät ole kovin hyvät, saavat myös mahdollisuuden menestyä elämässä, mikäli he asiaansa riittävästi panostavat. Perhe on minulle yhteiskunnassa tärkein arvo. Se keitä minun perheeseeni kuuluu on minun ja perheeni välinen asia. Se minkälaisia muiden ihmisten perheet ovat, on heidän asiansa. Minulle tärkeitä arvoja ovat yhteiskunnassa: - Edustuksellinen demokratia - Yrittäminen, suomalainen luonto. - Mahdollisuus vaikuttaa myönteisesti oman toimintansa kautta, omaan hyvinvointiinsa - Mahdollisuus vaikuttaa omaan tulotasoonsa oman osaamisensa kautta. - Ilmainen päivähoito - Ilmainen perusopetus - Aitoon tarpeeseen vastaavat, kaikille kansalaisille mahdolliset perusterveydenhuollon palvelut. - Riippumatta taloudellisesta tilanteesta, mahdollisuus kouluttautua ammattiin/ylioppilaaksi. - Yhteiskunnan mahdollistama tuki jatko-opintojen suorittamiseen riippumatta kansalaisen tulotasosta. - Monituottajamallin mukaiset yhteiskunnalliset peruspalvelut, joissa painottuu muunneltavuus, ketteryys sekä kansalaisten aitoon tarpeeseen vastaaminen tarpeen edellyttämällä tavalla. - Hyvä vanhuus, sekä riittävät palvelut, jotka mukautuvat elämän iltapuolella hyvinvoinnin edellyttämällä tavalla. Mielestäni hyvä tulevaisuus on haaste, johon kannattaa panostaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: